Tekstinkäsittelykurssi 2. 1

Tekstin käsittely. 1

Tekstin muokkaus. 1

Hiirellä valitseminen eli maalaaminen. 1

Sanojen tai kappaleiden järjestely. 2

Tekstin muotoileminen. 2

Kirjasinlajin ja sen koon vaihtaminen. 3

Työkalurivit 3

Jos teksti näkyy näytöllä liian pienenä. 3

Lihavointi, kursivointi ja alleviivaus. 4

Tekstin tasaus ja sisentäminen. 4

Rivivälin muuttaminen. 5

Riviväli vaihdetaan seuraavasti: 5

Pakotettu sivunvaihto. 5

Sivun asetukset 7

Useiden asiakirjojen ja tiedostojen käsitteleminen. 7

Esimerkki: 7

Harjoituksia. 8

 

Tekstinkäsittelykurssi 2

Tekstin käsittely

Perinteiseen kirjoituskoneeseen verrattuna tekstinkäsittelyohjelma antaa lähes vapaat kädet kaikenlaiseen tekstiasiakirjan muokkaamiseen ja muotoilemiseen. Tekstin muokkaamisella tarkoitetaan toimenpiteitä, jotka muuttavat tekstin sisältöä tai järjestystä: sanajärjestysten vaihtaminen, kappaleiden järjestysten vaihtaminen, sanojen tai kappaleiden poistaminen. Muotoilemisella taasen tarkoitetaan tekstin ulkoasun (koon, kirjasinlajin, sisennysten tms.) muuttamista.

Tekstin muokkaus

Halutessasi muokata jotain tekstin osaa, tulee sinun ensin maalata se. Maalaamisella tarkoitetaan jonkin tekstin osan valitsemista. Tekstin valitsemisen jälkeen muokkaustoimenpiteet kohdistuvat vain valittuun tekstin osaan.

Hiirellä valitseminen eli maalaaminen

  1. Siirrä I – hiiriosoitin sen tekstin tai tekstiosan alkuun, jota haluat muokata.
  2. Paina hiiren vasen korva eli ykköspainike alas ja vedä kohti valittavan eli maalattavan alueen loppua, yleensä vasemmasta yläreunasta oikeaan alareunaan.

Yksittäinen sana on helpoin valita kaksoisnapsauttamalla sitä. Kolmoisnapsauttamalla valituksi tulee yksi kokonainen kappale.

Tekstin ollessa valittuna minkä tahansa näppäimen painaminen poistaa valitun alueen. Valitun tekstin saat takasin valitsemalla Muokkaa/Kumoa tai napsauttamalla työkalurivin Kumoa – painiketta.

Sanojen tai kappaleiden järjestely

Halutessasi muuttaa sanojen tai kappaleiden järjestystä, tulee sinun ensin valita eli maalata haluttu alue tai sana. Kappaleen valinta onnistuu seuraavasti:

  1. Valitse kappale viemällä hiiriosoitin halutun kappaleen vasemmalle puolelle siten, että hiiriosoitin on valkoisena nuolena, joka osoittaa oikealle yläviistoon.
  2. Vedä hiirellä ykköspainike alhaalla suoraan alaspäin kappaleen vieressä, kunnes koko kappale on valittuna.
  3. Valitse komento Muokkaa/Leikkaa, jolloin valitsemasi teksti häviää asiakirjasta ja siirtyy leikepöydälle.
  4. Siirrä kohdistin eli I- hiiriosoitin paikkaan, johon haluat kappaleen siirtää ja valitse Muokkaa/Liitä. Kappale tulee näkyviin uudessa paikassa.

Jos haluat kopioida tekstin samaan asiakirjaan tai jonnekin muualle, valitse Muokkaa/Kopioi. Tällöin teksti ei häviä alkuperäiseltä paikaltaan. Valitsemalla tämän jälkeen toistuvasti Muokkaa/Liitä, voit kopioida tekstin vaikka kuinka monta kertaa.

Tekstin muotoileminen

Kun tekstin sisältö on muokattu halutunlaiseksi, on aika aloittaa tekstin muotoileminen. Muotoilua käytetään korostamaan erilaisia asioita. Useimmin käytetyt muotoilutyökalut löytyvät Muotoilu – työkaluriviltä.

  1. Fontti – ruudusta vaihdat kirjasinlajia.

Fontti – ruudusta vaihdat kirjasinlajia. (Dauphin)

Fontti – ruudusta vaihdat kirjasinlajia. (Bookman Old Style)

  1. Fonttikoko – ruudusta muutetaan kirjasinten kokoa.

Fonttikoko – ruudusta muutetaan kirjasinten kokoa.(20)

Fonttikoko – ruudusta muutetaan kirjasinten kokoa.(36)

  1. Sanan tai tekstin lihavointi, kursivointi ja alleviivaus.
  2. Kappaleen tasaus: vasemmalle, keskitys, oikealla ja molemmat reunat.
  3. Numeroitu ja merkitty luettelo.
  4. Pienennä ja suurenna sisennystä.

Kirjasinlajin ja sen koon vaihtaminen

Valitse sana tai kappale, jonka kirjasinlajin haluat vaihtaa. Voit valita uuden kirjasinlajin myös ennen kirjoituksen aloitusta.

  1. Avaa Fontti – luettelo tai Fonttikoko – luettelo napsauttamalla ruudun oikealla puolella olevaa pientä nuolipainiketta.
  2. Valitse haluamasi fontti tai fonttikoko napsauttamalla sitä hiirellä.

Työkalurivit

Jos Muotoilu – työkalurivi tai jokin muu työkalurivi on kadonnut, saat ne esiin valitsemalla Näytä/Työkalurivit ja valitsemalla haluamasi työkalurivin avautuvasta valikosta.

Työkalurivin voi vetää toiseen paikkaan sen vasemmassa reunassa olevasta harmaasta pystyviivasta. Kun hiiriosoitin siirretään viivan päälle, osoitin muuttuu mustaksi nelipäiseksi nuoleksi. Nyt voit vetää työkalurivin minne haluat. Voit jättää sen vaikka ”kellumaan” kirjoitusalueen päälle. Kelluvaa työkaluriviä voit siirtää otsikkorivistä vetämällä.

Jos teksti näkyy näytöllä liian pienenä, oikea tapa suurentaa sitä on käyttää Vakio – työkalurivin Zoomaa – ruutua. Valitse sieltä sopiva vaihtoehto.

Lihavointi, kursivointi ja alleviivaus

Muotoilukomentoja lihavointi, kursivointi ja alleviivaus voit käyttää yhteen sanaan vaikkapa kaikkia samanaikaisesti.

Sana korostetaan seuraavasti:

-         Valitse korostettava sana kaksoisnapsauttamalla sitä.

-         Valitse haluamasi korostuspainike tai korostuspainikkeet ja napsauta niitä kerran.

Korostuksen saat poistettua sanasta seuraavasti: valitse se ja napsauta uudelleen sitä korostuspainiketta, jota sanaan on käytetty.

Tekstin tasaus ja sisentäminen

Kappaleen ulkonäköä voit muuttaa tekstintasauskomennoilla tai sisentämällä tekstiä. Kappalemuotoinen teksti näyttää parhaalta silloin, kun sen molemmat reunat ovat tasattu. Runoissa, kutsuissa ja muissa vastaavissa voidaan tehokeinona käyttää keskittämistä.

Rivivälin muuttaminen

Kaikkeen muotoiluun ei ole valmiita painikkeita, vaan osa valitaan valikkorivin komentoja käyttäen. Valikkorivin valikoista löytyvät kaikki ohjelmassa olevat toiminnot.

Riviväli vaihdetaan seuraavasti:

  1. Jos haluat muuttaa valmiin asiakirjan riviväliä, niin valitset ensin koko asiakirja komennolla Muokkaa/Valitse kaikki. Jos haluat muuttaa vain yksittäisen kappaleen riviväliä, niin siirrä kohdistin kyseisen kappaleen sisään.
  2. Valitse Muotoile/Kappale.
  3. Avautuneesta ikkunasta valitse Riviväli – ruudusta haluamasi riviväli.

Normaalisti käytössä on riviväli 1. Riviväli 1 voi olla helppolukuisampaa. Käytettäessä riviväliä 2, voidaan käsin kirjoittaa muistiinpanoja rivien väliin.

Pakotettu sivunvaihto

Jos jostain syystä on siirryttävä uudelle sivulle, vaikka edellisellä sivulla olisi vielä tilaa. voidaan käyttää sivunvaihtokomentoa.

Napsauta hiirellä sitä kohtaa, jossa haluat vaihtaa sivua.

  1. Valitse Lisää/Vaihto
  2. Valitse Sivunvaihto. Napsauta OK - painiketta.

Sivunvaihtoa ei kannata tehdä painamalla toistuvasti Enter – näppäintä, koska väliin kirjoitettaessa myös tyhjät rivit liikkuvat eteenpäin ja sekoittavat sivujärjestyksen varsinkin pitkissä asiakirjoissa.

 Sivun asetukset

Sivun reunuksien eli marginaalien leveyksiä voidaan säätää Sivun asetukset – ikkunan Reunukset-välilehdellä. Saman ikkunan Paperin koko – välilehdellä voit valita myös paperin suunnan.

  1. Valitse komento Tiedosto/Sivun asetukset.
  2. Reunukset – välilehdellä säädät marginaaleja napsauttelemalla hiirellä nuolipainikkeita tai kirjoittamalla haluamasi arvon ruutuun. Muutoksen näet ikkunan esikatselukuvasta.
  3. Paperin koko – välilehdellä voit muuttaa paperin suuntaa Suunta – kohdasta.
  4. Hyväksy valinnat napsauttamalla OK-painiketta.

Useiden asiakirjojen ja tiedostojen käsitteleminen

Tietokonetta käyttäessäsi sinulla voi olla useita asiakirjoja auki samanaikaisesti. Nykyaikaiset tietokoneet ovat riittävän tehokkaita samanaikaisten asiakirjojen muokkaamiseen. Itse asiassa vain yksi asiakirja on aktiivinen kerralla, muut ovat taustalla.

Muokkaa - valikon Leikkaa -, Kopioi - ja Liitä-komennot toimivat myös asiakirjojen välillä sekä eri ohjelmien välillä. Voit siis muokata kuvaa kuvankäsittelyohjelmalla, kopioida sen Leikepöydälle ja liittää sen osaksi Word-asiakirjaa.

Esimerkki:

  1. Avaa Paint-ohjelma valitsemalla Käynnistä – valikosta Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint tai hae Sanni.jpg osoitteesta https://teksturi.tripod.com/sanni.jpg
  2. Piirrä jokin karvainen eläin ja anna sille nimi karvainen (karvainen.bmp).
  3. Valitse komento Muokkaa/Valitse kaikki.
  4. Tämän jälkeen avaa Muokkaa – valikko uudelleen ja valitse komento Kopioi. karvainen.bmp kopioituu Leikepöydälle.
  5. Avaa Word – ohjelma, ellei se ole jo auki.
  6. Kirjoita otsikko ”Tällaisen koiran minä haluaisin saada” ja paina Enter – näppäintä.
  7. Valitse Muokkaa/Liitä. Paina vielä Enter – näppäintä.
  8. Tallenna levykkeelle asiakirja nimellä ”Koirat ovat kivoja”.

Avaa vielä Harjoitustiedostot\3 Tekstinkäsittely kansiosta Lisää koirista – asiakirja ja liitä siinä oleva teksti kuvan jälkeen:

  1. Avaa asiakirja (älä sulje mitään asiakirjoja).
  2. Valitse komento Muokkaa/Valitse kaikki.
  3. Valitse komento Muokkaa/Kopioi.
  4. Siirry ”Koirat ovat kivoja” – asiakirjaan napsauttamalla tehtäväpalkissa olevaa Word-asiakirjan painiketta, jossa lukee ko. asiakirjan nimi.
  5. Valitse komento Muokkaa/Liitä.

Harjoituksia

  1. Avaa Ilmoitukset.doc (http://teksturi.tripod.com – harjoitukset). Laadi erilaisia ilmoituksia esimerkin mukaisesti. Kiinnitä huomiota ilmoituksen ulkoasuun: Tekstien tasaus, keskitys, lihavointi, alleviivaus, fontti, fonttikoko.
  2. Avaa Muotoiluharjoitus.doc (http://teksturi.tripod.com – harjoitukset). Tee muotoiluharjoitukset asiakirjan ohjeiden mukaan. Tallenna työsi levykkeellesi.
  3. Avaa kansiosta Kopiointiharjoitus.doc. (http://teksturi.tripod.com – harjoitukset). Liitä puuttuvat sanat oikeisiin kohtiin.
  4. Avaa järjestys.doc (http://teksturi.tripod.com – harjoitukset). Järjestä sanat aakkosjärjestyksessä oikeisiin ryhmiin. Tallenna asiakirja omalle levykkeellesi nimellä Etunimi Sukunimi – lajitellut sanat. Sulje Word.