Aikaisemmin
luodun työkirjan etsiminen ja avaaminen tiedoston ominaisuuksien avulla
Aiemmin
luodun työkirjan avaaminen
Työkirjan
tallentaminen toisella nimellä
Solujen
ja solualueiden nimeäminen
Solun
tai solualueen nimeäminen vieressä olevilla soluilla
Solualueen
nimeäminen määrittämällä
Solun
tai solualueen nimeäminen nimiruudun avulla
Laskentakaavojen
kirjoittaminen
Kaavan
kopioiminen muihin soluihin
Lisätään
kaava, joka laskee lukujen summan SUMMA-funktiolla
Lisätään
kaava, joka laskee arvonlisäveron
Tekstiviestien
näyttäminen laskulla
Kirjoitetaan
kaava, joka lisää laskuun tekstiviestin
Mainostoimisto Naubiksen laskulomakkeen työstäminen jatkuu, Nyt on vuorossa laskun välisumma, arvonlisävero ja loppusumma. Jotta näitä lukuja ei olisi pakko laskea manuaalisesti laskimella, lomakkeeseen lisätään kaavoja, jotka hoitavat laskutoimitukset nopeasti.
Kaava määrittelee laskutoimituksen tai toimintosarjan, jonka ohjelma suorittaa laskeakseen tuloksen laskentataulukon johonkin soluun taulukon muihin soluihin kirjoitettujen tietojen perusteella. Excel sisältää myös joukon valmiiksi määritettyjä laskutoimituksia eli funktioita, jotka on nimetty niin, että niitä on helppo käyttää.
Kaikki Excelin kaavat alkavat yhtäsuurusmerkillä (=). Jos merkkiä ei kirjoiteta, kaavan teksti tulkitaan tavalliseksi tekstiksi, luvuiksi tai niiden yhdistelmäksi. Kaava voi sisältää soluviittauksen, joka yksilöi jonkin laskutoimituksessa käytettävän solun sen sarakkeen nimen ja rivinumeron avulla kuten esimerkiksi A1.
Kaavassa käytetty soluviittaus voi olla joko suhteellinen tai absoluuttinen. Suhteellinen soluviittaus muuttuu kaavan sisältävän solun mukaan. Toisin sanoen, jos kaava, joka sisältää suhteellisen soluviittauksen, kopioidaan tai siirretään toiseen soluun kaavassa oleva soluviittaus muuttuu automaattisesti uuden solun paikkaa vastaavaksi. Jos esimerkiksi solussa A3 on kaava, joka sisältää suhteellisen viittauksen soluun A1 ja tuo kaava kopioidaan soluun D3, soluviittaus muuttuu automaattisesti viittaamaan soluun D1.
Absoluuttinen soluviittaus ei muutu, kun kaava kopioidaan tai siirretään toiseen soluun. Toisin sanoen, jos solussa A3 on kaava, joka sisältää absoluuttisen viittauksen soluun A1 ja tuo kaava kopioidaan soluun D3, alkuperäinen viittaus soluun A1 säilyy.
Kaavojen käyttäminen tulee vielä helpommaksi ja nopeammaksi, jos soluille tai solualueille annetaan nimet. Nimiä käytettäessä ei kaavoja kirjoitettaessa tarvitse muistaa solujen sarakenimiä ja rivinumeroita. Toinen etu nimien käyttämisestä on, että solun nimeä käyttäen voidaan kaavasta viitata työkirjan missä tahansa laskentataulukossa olevaan soluun esimerkiksi taulukossa Taul1 olevan soluun voidaan viitata taulukossa Taul6 olevassa kaavasta.
Nyt on aika avata työkirja, joka sisältää aiemmin tehdyn laskulomakkeen, mutta sen tiedostonimi on päässyt unohtumaan. Tiedossa on kuitenkin, että työkirjan ominaisuuksiin tallennettiin avainsana lasku, joten tiedosto voidaan etsiä ja avata tuota avainsanaa käyttämällä. Kun työkirja on avattu, sille voidaan antaa uusi nimi ja tallentaa se haluttuun paikkaan.
Valitse ikkunan oikeassa laidassa oleva Työkalut-painike ja sieltä komento Etsi.
Näytön tulisi olla seuraavan kuvan kaltainen.
Tässä harjoituksessa harjoitustiedosto Naubis.harj_lasku tallennetaan nimellä Naubis_lasku.
Kaavojen
tekeminen helpommin käytettäväksi ja ymmärrettäväksi
Seuraavaksi annetaan nimet kaavoissa käytettäville soluille ja solualueilla. Näin kaavojen kirjoittaminen tulee huomattavasti helpommaksi.
Solut voidaan nimetä monella tavalla, joten kannattaa valita menetelmä, joka parhaiten sopii käsiteltävään tehtävään. Voidaan esimerkiksi käyttää sarake- ja riviotsikoita, jotka ilmentävät parhaiten vierekkäisissä soluissa olevia tietoja. Voidaan myös antaa kuvaavia nimiä, joiden ansioita kaava, jossa nimeä käytetään, tulee helpoimmin ymmärrettäväksi.
Seuraavassa muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, kun soluja tai solualueita nimetään:
Tässä harjoituksessa annetaan nimet soluille, jotka sisältävät välisumman, arvonlisäveron ja laskun loppusumman.
Tässä harjoituksessa annetaan solualueelle sen käyttötarkoitusta kuvaava nimi.
Tässä harjoituksessa nimetään solualue nimiruudun avulla.
Excel-laskentakaavioilla voidaan suorittaa soluissa olevilla arvoilla muun muassa sellaisia laskutoimituksia kuten yhteenlasku, vähennyslasku, kertolasku ja Jakolasku. Laskutoimitukset määritetään kirjoittamalla kaavoihin matemaattisia operaattoreita kuten plusmerkki (+), miinusmerkki (-), kertomerkki (*) tai jakomerkki (/).
Kaavassa voidaan käyttää myös funktiota, valmiiksi määritettyjä toimintasarjoja, jotka säästävät aikaa kaavoja kirjoitettaessa. Funktio helpottaa käsillä olevan tehtävän kuvaamista ja siihen tavallisesti liittyy yksi tai useampi argumentti. Argumenttien avulla funktiolle annetaan tiedot. Esimerkiksi SUMMA-funktio, laskee yhteen kaikki solualueen sisältämät luvut. Seuraavissa harjoituksissa kirjoitetaan yksinkertainen kaava, joka suorittaa kertolaskun laskussa olevilla luvuilla. Sitten kaava kopioidaan muihin soluihin ja lopuksi lasketaan solun yhteissumma SUMMA-funktiota käyttäen.
Tässä harjoituksessa kirjoitetaan yksinkertainen kaava, jolla lasketaan työstä laskutettava summa kertomalla työtunnit tuntihinnalla.
Tässä harjoituksessa kopioidaan edellisessä harjoituksessa kirjoitettu kaava laskun muihin soluihin.
Jos halutaan kopioida jossakin solussa oleva kaava toiseen paikkaan laskentataulukossa, asetetaan hiiren osoitin kaavan sisältävän solun reunaviivan päälle, painetaan Ctrl-näppäin alas ja vedetään kaava toiseen soluun.
Tässä harjoituksessa lisätään laskuun kaava Summa-painiketta käyttämällä.
Tässä harjoituksessa kirjoitetaan kaava, joka laskee välisummalle arvonlisäveron 22%. Sen jälkeen kirjoitetaan kaava loppusummalle.
Mainostoimisto Naubiksen tapana on ollut antaa 2% alennus yli 5000 mk laskuista asiakkaille, jotka maksavat tietyn ajan kuluessa ja sen vuoksi laskuun halutaan lisätä teksti., joka muistuttaa asiakkaita tästä. Seuraavassa harjoituksessa kirjoitetaan kaava, joka lisää muistutuksen vain niihin laskuihin, joiden loppusumma on yli 5000 mk.
Tässä harjoituksessa kirjoitetaan kaava, joka JOS-funktiota käyttäen lisää laskuun muistutuksen, jos laskun loppusumma on yli 5000 mk.
|
|
|
Kaavapaletti |
4. oppikerta: pikakertaus |
|
Tehtävä |
Toimenpide |
Aikaisemmin tehdyn työkirjan etsiminen avainsanan
avulla |
Napauta vakiotyökalurivin Avaa-painiketta, avaa Työkalut-valikko ja valitse Etsi-komento. Valitse Ominaisuudet-luetteloruudusta vaihtoehto Avain-sanat. Kirjoita avainsana Arvo-muokkausruutuun ja napauta Lisää luetteloon-painiketta. Valitse kovalevy Kohde-luetteloruudusta ja napauta valintamerkki Etsi alikansioista –valintaruutuun. Napauta lopuksi Etsi-painiketta. |
Työkirjan tallentaminen toisella nimellä |
Valitse Tiedosto-valikosta komento Tallenna nimellä, Etsi Kohde-luetteloruudusta kansio, johon haluat tallentaa tiedoston, valitse kansio ja kirjoita uusi nimi Tiedoston nimi –muokkausruutuun ja napauta OK-painiketta. |
Solun tai solualueen nimeäminen viereisessä
solussa olevan otsikon mukaan |
Valitse solu tai solualue, jossa otsikot ovat ja vedä hiiren osoitin nimettävien solujen yli. Valitse Lisää-valikosta komento Nimi ja sitten Luo. Valitse Luo nimet –valintaikkunasta sopiva vaihtoehto ja napauta OK-painiketta. |
Solun tai solualueen nimeäminen |
Valitse ensin nimettävä solu tai solualue, sitten Lisää-valikosta komento Nimi sekä lopuksi komento Määritä. Kirjoita haluamasi nimi Nimet työkirjassa –muokkausruutuun ja napauta OK-painiketta. |
Laskentataulukossa olevan kahden luvun kertominen
kaavalla |
Napauta solua, johon kaava sijoitetaan. Kirjoita =-merkki ja napauta solua, jossa kerrottava luku on. Kirjoita * -merkki ja napauta solua, jossa kertoja on. Paina lopuksi Enter-näppäintä. |
Kaavojen kopioiminen toisiin soluihin |
Napauta solua, joka sisältää kaavan. Vedä automaattisen täytön kahvaa niiden solujen yli, joihin kaava kopioidaan. |
Kaavan kirjoittaminen Summa-painikkeen avulla |
Napauta solua, johon haluat kirjoittaa SUMMA-kaavan. Napauta vakiotyörivillä olevaa Summa-painiketta, valitse solualue, joka sisältää summattavat luvut ja paina Enter-näppäintä. |
Tekstiviestin tulostaminen laskentataulukkoon, jos
tietty ehto on täytetty |
Napauta kaavarivillä olevaa Muokkaa kaavaa –painiketta. Valitse funktioluettelosta nimi JOS. Napauta solua, jota ehdossa testataan ja kirjoita sitten Totuus_testi-muokkausruutuun teksti lainausmerkkien väliin, jonka haluat tulostuvan taulukkoon, jos ehto toteutuu. Kirjoita Arvo_jos_epätosi-muokkausruutuun teksti lainausmerkkeihin, jonka haluat tulostuvan, jos ehto ei toteudu. Napauta lopuksi OK-painiketta. |