Sanasto  
absoluuttinen soluviittaus Soluosoite kaavassa, joka ei muutu kopioitaessa toiseen soluun. Absoluuttinen viittaus esitetään muodossa $a$1
aktiivinen ikkuna Ikkuna moni-ikkunaympäristössä, joka on valittu ja jonka sisältöön voidaan vaikuttaa hiiritoiminnoilla, komennoilla ja kirjoittamalla tekstiä
aktiivinen solu Taulukossa valittu solu. Aktiivisen solun ympärillä on paksu reuna ja sen soluosoite on näkyvissä.
alatunniste Jokaisen sivun alareunaan tulostettava teksti tai kuva.
alikansio Kansio, joka on toisen kansion sisällä.
alilomake Lomake, joka on toisen lomakkeen sisällä.
alkulataus Tietokoneen käynnistäminen.
alue Kaksi tai useampi vierekkäinen solu taulukossa. Solualue määritellään vasemman yläkulman ja oikean alakulman solujen osoitteiden perustella, joka erotetaan toisistaan kaksoispisteellä tai kahdella pisteellä, esim. A1:B10 tai A1..C5.
alustaminen Levyn valmisteleminen tietojen tallentamista ja lukemista varten. Levyn alustuksessa häviävät kaikki levylle tallennetut tiedot.
ankkurikohta Kohta, joka pysyy paikallaan, kun tekstiä suurennetaan ja pienennetään. Jos ankkurikohtana on esimerkiksi yläreuna ja teksti tasataan vasempaan reunaa, teksti kasvaa oikealle ja alaspäin, kun sitä kirjoitetaan. Jos ankkurikohtana on yläreuna ja teksti keskitetään, teksti kasvaa vasemmalle ja oikealle sekä alas.
apuohjelmat Windowsin mukana tulevia ohjelmia, joista on apua jokapäiväisessä työssä. Esimerkiksi WordPad ja Paint ovat apuohjelmia.
argumentti Tiedot, joita funktio käyttää uuden arvon tai toiminnon tuottamiseen. Kun esimerkiksi SUMMA-funktio laskee argumentin (A6:A12) se saa uuden arvon. Argumentti voi sisältää lukuja, viittauksia, tekstiä, operaattoreita, solualueita tai virhearvoja.
Arvo tarvitaan-ominaisuus Kentän ominaisuus, joka ei hyväksy tyhjiä arvoja.
arvopisteet Yksinäiset pisteet, jotka on piirretty kaavioon palkkeina, viivoina tai muina kuvioina.
attribuutit Objektin ominaisuuksia, kuten väri, varjo ja kuvio.
Automaattinen korjaus Ominaisuus, joka korjaa yleisimmät kirjoitusvirheet kirjoitettaessa tekstiä.
Automaattinen muotoilu Ominaisuus, jolla voidaan muotoilla solualue ennaltamäärättyjen attribuuttien mukaisesti.
Automaattinen rakenne Sivupohjat, jossa on valmiita paikkoja otsikoille, teksteille ja objekteille, kuten leikekuvillle, kuville ja kaavioille.
Automaattinen sivunvaihto Merkki, joka lisätään automaattisesti asiakirjaan ja joka ilmaisee kohdan, jossa sivu loppuu ja uusi sivu alkaa. Automaattisen sivunvaihdon kohta muuttuu automaattisesti, kun asiakirjaan lisätään aineistoa tai sitä poistetaan.
Automaattiset muodot -työkalurivi Työkalurivi, jossa on työkaluja yleisten muotojen, kuten tähtien, lippujen, kuvioiden, viivojen ja toimintapainikkeiden piirtämistä varten.
avainkenttä Katso perusavain
Cd-rom Optinen levy, joka on ulkoisesti samanlainen kuin CD-äänilevy. Cd-rom-levyjen lukemista varten tarvitaan Cd-rom-asema.
diapohja Valmiiksi muotoiltu pohja dian tekstiä varten. Diapohjassa on määritelty valmiiksi tekstin fontti, väri, koko ja tekstin tasaus sekä paikka diassa.
esikatselu Näkymä, jossa asiakirja näkyy samalla tavalla kuin tulostettaessa. Teksti ja kuvat näkyvät oikeissa kohdissaan.
fontti Perhe kirjasintyylejä, kuten Times New Romain tai Arial. Fonttiin voidaan soveltaa tehosteita, kuten lihavointi tai kursivointi sekä erilaisia pistekokoja. Katso myös piste.
funktio Sisäänrakennettu kaava, Nimetty ja tallennettu proseduuri, joka suorittaa tietyn toiminnon ja palauttaa arvon. Funktiot alkavat funktiokomennolla ja niiden perässä on joukko sulkeita. Sulkeiden sisässä on argumentti, joka voi olla joukko soluviittauksia, alue, lukuja, tekstiä tai muita funktioita. Joissakin funktioissa ei ole lainkaan argumenttia.
hajasaantimuisti Tietokoneen muisti, jota voidaan käyttää satunnaisessa järjestyksessä ennemmin kuin peräkkäisessä järjestyksessä. Hajasaantimuistin avulla tietokone voi tallentaa ja hakea tietoja suoraan oikeasta osoitteesta tarvitsematta etsiä tietoja peräkkäin alusta alkaen.
Himmennetty Komento tai asetus on harmaan näköinen, jos se ei ole käytettävissä.
HTML (Hyper Text Markup Language) Joukko sääntöjä, joilla muotoillaan WWW-sivuja, HTML sisältää menetelmät tekstin ominaisuuksien määrittelemiseen (lihavointi, kursivointi etc.), kuvien asetteluun, linkkien lisäämiseen jne. HTML-tiedoston katseluun tarvitaan Web-selain, kuten Internet Explorer.
hyperlinkki Objekti, kuten kuva tai värillinen tai alleviivattu teksti, joka sisältää linkin toiseen paikkaan samassa tiedostossa tai toiseen tiedostoon. Kun linkkiä napsautetaan, uusi kohde tai tiedosto tulee näyttöön. Hyperlinkki ovat yksi HTML-tiedostojen avainelementeistä.
ikkuna Erillinen suorakulmainen rajattu osa näytössä. Ikkuna edustaa avointa objektia ja näyttää tietoja. Samanaikaisesti voi olla avoinna useita ikkunoita.
I-palkki Katso lisäyskohta.
jakopalkki Kaksoisviiva, joka ilmaisee kohdan, josta ikkuna on jaettu.
jakoruutu Ruutu vierityspalkin yläosassa tai perässä, jonka avulla asiakirjaikkuna voidaan jakaa kahdeksi ikkunaksi niin, että molempia puoliskoja voidaan vierittää toisista riippumatta. Ikkuna voidaan jakaa vaakasuorassa, pystysuorassa tai molemmissa suunnissa.
Jakoviiva Pieni viiva, joka yhdistää akselin ja rajaa luokan, mittakaavan tai sarjan tietoja. Jakoviiva tunnistetaan jakoviivan otsikosta.
kaava Sarja arvoja, soluviittauksia, nimiä, funktioita tai operaattoreita, jotka tuottavat uuden arvon olemassa olevista arvoista. Kaava alkaa aina yhtäsuuruus merkillä (=).
kaavio Taulukon tietojen graafinen esitys. Taulukon solujen tiedot voidaan esittää pylväinä, viivoina tai muina kuvioina. Yleisimmät kaaviotyypit ovat piirakka-, pylväs-, viiva- ja aluekaaviot.
kahvat Pieniä mustia neliöitä, jotka ovat valittujen solujen oikeassa alakulmassa tai valitun kuvaobjektin, kaavion tai tekstin ympärillä. Kahvasta vetämällä voidaan siirtää, kopioida täyttää, muuttaa kokoa tai muotoilla valittuja soluja, objekteja, kaavioita tai tekstiä.
kaksoisnapsauttaminen Hiiren ykköspainikkeen painaminen nopeasti kaksi kertaa peräkkäin. Kaksoisnapsauttamalla objektia suoritetaan oletustoiminto.
kansio Säiliä kiintolevyllä, jonne tiedosto, asiakirjat, ohjelmatiedostot ja muut kansiot voidaan tallentaa. Aikaisemmin kansioista käytettiin nimeä hakemisto.
kenttä Alue taulukossa tai lomakkeella ,johon voidaan kirjoittaa tai jossa voidaan näyttää tietoja yksittäisestä tehtävästä tai resurssista. Lomakkeella kenttä on alue, johon voidaan kirjoittaa tietoja.
ketjutettu valikko Valikko, josta avautuu toinen valikko. Ketjutettu valikko ilmaistaan valikkokohdan perässä olevalla nuolella. Uusi valikko avautuu, kun valikkokohtaa osoitetaan.
kiintolevy Katso levy
kirjasinlaji Joukko ainutlaatuisen tyylissä merkkejä asiakirjassa. Kirjasinlaji sisältää attribuutteja, kuten fontti, koko ja ulkoasu.
kohde Tiedosto tai ohjelma, johon objekti on upotettu tai linkitetty.
kohdeohje Lyhyt kuvaus, joka tulee näkyviin, kun hiirellä osoitetaan kohdetta.
kommentti 1. Ominaisuus Wordissa, jolla voidaan lisätä kommentteja asiakirjaan. Kommentit tulevat näkyviin, kun kommenttilippua osoitetaan hiirellä. 2. Huomautus, jossa selitetään, kuvaillaan tai kommentoidaan tietyissä solussa tai solualueessa olevia tietoja.
kopioiminen Tietojen monistamista yhdestä paikasta toiseen paikkaan, tiedostosta toiseen tiedostoon tai tiedostosta toiseen ohjelmaan. Kopioitavat tiedot ovat tallennettuna leikepöydälle, kunnes leikepöydälle kopioidaan tai leikataan uusia tietoja.
kuvake Pieni graafinen kuva. Kun kuvaketta kaksoisnapsautetaan, avautuu kohde, jota kuvake edustaa.
kysely Tietokantaobjekti, joka edustaa tietueryhmää, jonka haluat näyttää. Kysely on tiettyjen tietojen keräyspyyntö.
käyttöjärjestelmä Ohjelmisto, joka ohjaa sovellusohjelmien suoritusta sekä laiteresursseja, kuten muistia, levytilaa ja oheislaitteita.
laajennusosa Katso tiedostolaajennus.
laajentaa 1. Kaikkien alakohteiden näyttäminen näkymässä tai kansiossa. 2. Kaikkien tiedostojen näyttäminen näkymässä.
laitteisto Tietokoneen fyysiset osat ovat  esim. monitori, näppäimistö ja kirjoitin.
laskeva Menetelmä, jolla tiedot lajitellaan suuremmasta pienempään, esim. Z:sta A:han.
lataaminen Tiedoston siirtäminen etätietokoneelta omalle tietokoneelle.
lauseke Kaava, jossa lasketaan arvo. Lausekkeita voidaan käyttää lomakkeissa, raporteissa, taulukoissa, kyselyissä, makroissa ja moduuleissa.
Leikepöytä Väliaikainen tallennuspaikka tekstille ja muille objekteille, jotka on kopioitu tai leikattu jostakin ohjelmasta.
leikkaaminen Tietojen poistamista, niin että ne voidaan liittää toiseen paikkaan samassa tiedostossa, toiseen tiedostoon tai tiedostoon toisessa ohjelmassa. Siirrettävät tiedot ovat tallennettuna leikepöydälle, kunnes leikepöydälle kopioidaan tai leikataan uusia tietoja.
levy Pyöreä, litteä ja taipuisa muovinen levy tai levyke tai jäykkä metallien levy tai kiintolevy, jonne voi tallentaa tietoja. Levy on päällystetty magneettisella aineella, johon voidaan nauhoittaa digitaalista tietoa. Levyt on suojattu muovisella tai metallisella kotelolla.
Liikkuva reuna Katkoviiva, joka liikkuu valitun kohteen ympärillä.
liittäminen Leikepöydälle kopioidun tai leikatun tekstin liittäminen asiakirjaan.
liittämien määräten Leikatun tai kopioidun tekstin tai kuvan liittämien tietyssä muodossa esim. BMP-muodossa tai teksti RTF-muodossa.
liittämistaulukko Taulukko, jonka avulla voidaan toteuttaa monta-moneen-yhteys kahden taulukon välille. Liittämistaulukko sisältää kahden taulukon välillä tarvittavat yhteydet.
linkitetty objekti Objekti, joka on luotu toiseen sovellukseen ja josta on yhteys lähdeobjektiin. Linkitetty objekti on tallennettuna lähdetiedostona, toisin kun upotettu objekti. Linkitettyä objektia päivitetään muokkaamalla lähdeobjektia.
linkki 1. Katso hyperlinkki 2. Objektin, kuten kuvan tai tekstin kopioiminen tiedostosta tai ohjelmasta toiseen niin, että objektin ja lähdetiedoston välillä on yhteys. Kun alkuperäistä lähdetiedostoa muutetaan, myös kohdetiedosto päivittyy automaattisesti.
lisäyskohta Asiakirjassa, solussa tai valintaikkunassa näkyvä vilkkuva pystysuora palkki, joka on paikan merkkinä johon tekstiä voi lisätä.
loppuhuomautus Selvittävä viitekommentti, joka lisätään osan tai tiedoston loppuun.
luettelomerkki Merkki, joka on tavallisesti ympyrä tai neliö ja jota usein käytetään korostamaan tai erottamaan luettelon tietoja.
makro Sarja komentoja, jotka on  tallennettu ryhmäksi niin, että sitä voidaan käsitellä yhtenä komentona.
malli Asiakirja, joka sisältää perusmuotoilut ja tekstin lopullista asiakirjaa varten. Malli voi sisältää tyylejä, sanastokohteita, makroja sekä valikko- ja näppäinasetuksia.
manuaalinen sivunvaihto Merkki asiakirjassa, joka pakottaa tätä seuraavan tekstin alkamaan uudelta sivulta.
monivalinta Usean kohteen valitseminen käyttämällä VAIHTO+napsauttaminen -menetelmää tai valitsemalla kohteet vetämällä valintasuorakulmioilla. Kun monivalintaa peilataan, kierretään tai sen kokoa muutetaan, kaikki siihen kuuluvat kohteet reagoivat yhdessä.
Muotoilusivellin Ominaisuus, jolla voidaan valita objektin muotoilu ja soveltaa sitä toiseen objektiin.
napsauttaminen Hiiren painikkeen painaminen yhden kerran.
oletus Ohjelmana ennalta määritelty asetus, jota käytetään, jos vaihtoehtoista asetusta ei määritellä,
ominaisuudet Tietoja objektista, mukaan lukien objektin asetukset. Esimerkiksi tiedoston ominaisuuksia ovat tiedoston koko, tiedostotyyppi ja tiedostoattribuutit.
operaattori Merkki, jota käytetään yksinkertaisissa laskutoimituksissa. Esimerkiksi yhteenlaskutoimituksen operaattori on plus-merkki (+) ja vähennyslaskun operaattori on miinus-merkki (-).
osoitin Hiiren paikan ilmaisin työpöydällä. Työpöydällä näkyvää osoitinta voidaan siirtää siirtämällä hiirtä pehmeällä vaakasuoralla alustalla. Osoittimen muoto vaihtuu toiminnosta riippuen.
otsikkopalkki Palkki ikkunan yläosassa, jossa näkyy ikkunassa näkyvän tiedoston tai ohjelman nimi.
pakotusnäppäimet Esimerkiksi näppäimet CTRL ja VAIHTO, jotka painettaessa pakottavat piirrettävän objektin asettumaan tietyllä tavalla. Näiden näppäinten avulla voidaan objekti laajenemaan keskeltä. sivulta, yläosasto tai alaosasta.
palauttaminen 1. Pienennetyn sovelluksen laajentaminen kaksoisnapsauttamalla sitä tai ikkunan palauttamien aikaisempaan kokoonsa. 2. Poistettujen tietojen palauttaminen.
perusavain Yksi tai useita kenttiä taulukossa, joissa olevat tiedot määrittelevät jokaisen taulukon tietueen ainutlaatuisesti.
pikavalikko Valikko, jossa on luettelo välittömästi suoritettavaan toimintoon liittyviä komentoja. Pikavalikko avautuu kakkospainikkeella napsauttamalla työpöydän ja ohjelmien elementtejä.
Pivot-taulukko Interaktiivinen taulukko, jossa on yhteenveto tiedoista esitettynä tietyssä muodossa ´ja määritettyjen laskutoimitusten avulla. Sitä kutsutaan Pivot-taulukoksi, koska taulukon rakennetta voidaan muuttaa tietojen ympärillä.
pystysuora Sivun tulostaminen pystysuorassa. Katso myös vaakasuora.
pääasiakirja Asiakirja, joka sisältää aliasiakirjoja.
riippuva sisennys Kappaleen sisentäminen niin, että ensimmäinen rivi on kiinni vasemmassa marginaalissa ja seuraavat rivit on sisennetty.
ristiintaulukointikysely Kysely, jossa yhden kentän arvoista näytetään yhteenveto ja arvot järjestetään riveihin ja sarakkeisiin.
rivi 1. Vaakasuora osa taulukossa. Rivit merkitään tavallisesti numeroilla. ". Luettelon rivillä olevien solujen tiedot. Riviä kutsutaan tietueeksi, kun luetteloa käytetään tietokannassa.
rivitys Ominaisuus sanojenkäsittelyohjelmassa, joka aiheuttaa sanojen siirtymisen automaattisesti uudelle riville, kun rivi saavuttaa reunuksen.
rivivälistys Tyhjä tila rivien välillä.
sarake Pystysuora alue taulukossa. Excelin taulukossa on 256 saraketta. Sarakkeet on nimetty kirjaimilla (A-Z, AA-AZ, BA-Bz,…IA-IV)
sarake-erotin Viiva, joka ilmaisee sarakkeen loppukohdan ja seuraavan sarakkeen alkukohdan.
sarkainjärjestys Lomakkeen ominaisuus, joka ohjaa kun osoitin siirtyy kentästä toiseen painattaessa SARKAIN-näppäintä
sisennys Tekstin vasemman tai oikean reunan ja marginaalin välinen etäisyys. Kappaleessa voi olla sisennetty vasen ja oikea reuna sekä ensimmäinen rivi. Sisennys voidaan asettaa suhteessa kappaleeseen, taulukon soluihin ja asetettujen objektien reunoihin.
sivun alatunniste Raportin jokaisen sivun alaosaan tulostettava teksti tai kuva.
sivun ylätunniste Raportin jokaisen sivun yläosaan tulostettava teksti tai kuva.
sivunvaihto Merkki, joka päättää sivun ja aloittaa seuraavan sivun. Asiakirjoissa voi olla automaattisia ja manuaalisia sivunvaihtoja. Automaattiset sivunvaihdot perustuvat marginaaliasetuksiin. Manuaaliset sivunvaihdot voidaan lisätä haluttuihin kohtiin.
solu Taulukon perusyksikkö. Yksi solu muodostuu taulukon rivin ja sarakkeen risteyskohtaan. Soluun voidaan kirjoittaa tekstiä. lukuja sekä kaavoja. Jokainen solu on nimetty sen mukaan, millä rivillä se on. Esimerkiksi solu A1 on ensimmäisellä sarakkeella ensimmäisellä rivillä.
soluviittaus Kaavassa käytetty soluosoite.
suhteellinen soluviittaus Kaavoissa oleva viittaus toisen solun osoitteeseen suhteessa soluun. joka sisältää kaavan. Katso myös absoluuttinen soluviittaus.
suodatin Kriteerijoukko, jonka perusteella voidaan valita näytettäväksi tietyt tehtävät, tietueet tai resurssit. Kriteerit täyttävät tehtävät, tietueet tai resurssit näytetään luettelossa tai korostetaan, jotta voit keskittyä haettuihin tietoihin.
syöttörajoite Tietojen tarkistaminen niin, että ne täyttävät tietyt ehdot.
tallentaminen Toiminto, joka tallentaa muistissa olevat tiedot tietyllä nimellä määrättyyn paikkaan johonkin tietokoneen levylle.
taulukko Yksi tai usea rivi soluja, joita yleensä käytetään lukujen ja muiden kohteiden esittämiseen pikakatsausta tai analyysiä varten. Taulukon kohteet on järjestetty riveihin eli tietueisiin ja sarakkeisiin eli kenttiin. Excelissä yhdessä työkirjassa voi olla useita taulukoita, joita voidaan vaihtaa napsauttamalla välilehteä hiirellä.
taulukkolaskenta Ohjelma, jossa tiedot voidaan syöttää riveille ja sarakkeille. Ohjelmalla voidaan suorittaa laskutoimituksia, ylläpitää tietokantaa ja luoda tiedoista graafisia esityksiä.
tiedosto Kokoelma riippumattomia tietoja, kuten tekstitiedosto, taulukko tai graafinen kuva, joka on luotu jollakin ohjelmalla. Tiedosto tallennetaan tietyllä nimellä, jonka perusteella sitä voidaan käyttää.
tiedostomuoto Muoto, jossa tiedot on tallennettu tiedostoon. Tavallisesti eri ohjelmilla on erilaiset tiedostomuodot.
tiedostonimi Nimi, jolla tiedosto tunnistetaan. Tiedostojärjestelmästä riippuen, tiedostonimi voi olla 1-255 merkkiä pitkä, mukaan lukien välilyönnit ja valinnainen 1-3 merkkiä pitkä laajennusosa.
tietokanta Kokoelma tiettyyn aiheeseen tai tarkoitukseen liittyviä tietoja, esimerkiksi asiakastietokanta.
tietolähde Tiedosto, joka sisältää muuttuvat tiedot yhdistetyssä asiakirjassa.
tietotyyppi Kentän attribuutti, joka määrittelee, minkä tyyppistä tietoa kenttä voi sisältää.
tietue Joukko yhteenkuuluvia tietoja, jotka muodostavat yhden kohteen taulukossa tai kyselyssä.
tiivistäminen Näkyvien rivien määrän vähentäminen näyttämällä vain luokat tai poistamalla kuittaukset.
tilannekohtainen ohje Ohjetoiminto, jonka avulla voidaan saada tietoja ikkunan elementistä tai asianmukaisia tietoja nykyisestä toiminnosta.
tilarivi Palkki ikkunan alaosassa, jossa näkyy tietoja valitusta komennosta, aktiivisesta valintaikkunasta, näppäimistön vakionäppäimistä tai ohjelman nykyisestä tilasta ja näppäimistöstä.
trendiviiva Kaavio, jota käytetään ennusteiden, kuten tulevan myynnin, arvioimisessa. Tehtävää kutsutaan myös regressioanalyysiksi.
tulostumattomat merkit Merkkejä, kuten sarkaimet, kappalemerkit, välilyönnit ja sivunvaihdot, jotka eivät näy tulostetussa asiakirjassa. Tulostumattomat merkit voidaan asettaa näkyviin asiakirjan muotoilua varten.
tulostusalue Alue, joka on määritelty taulukosta tulostettavaksi.
tuominen Toisessa ohjelmassa luodun tiedoston muuntaminen. Katso myös vieminen.
tyhjä kenttä Kenttä, jossa ei ole yhtään merkkiä
typistää Leikata graafisesta kuvasta osa pois.
tyyli 1. Nimetty kokoelma tekstinmuotoiluasetukisia, kuten fontti, koko, riviväli, merkkiväli ja tasaus. 2. Merkin erilaiset muotoilut, kuten kursivointi, lihavointi, varjostus, ääriviiva tai normaali.
tyylialue Pystysuora alue asiakirjan vasemmassa reunassa, jossa näkyy jokaisen kappaleen tyyli.
työkalurivi Palkki, joka on Windows-ohjelmissa valikkorivin alapuolella ja jossa näkyy joukko painikkeita, joilla voidaan käynnistää yleisimmät valikkojen komennot. Työkalurivin painikkeet voivat vaihtua riippuen ikkunasta, joka on näkyvissä. Työkalurivejä voidaan siirtää tai asettaa mihin tahansa ohjelmaikkunan reunaan.
työkaluryhmä Laatikko, joka sisältää valintoja väriä ja muita erityistehosteita varten, joita voidaan käyttää lomakkeen, raportin ja muun objektin muotoilussa.
työkirja Tiedosto Excelissä, jonne voidaan tallentaa muita tiedostoja. Työkirja voi sisältää useita taulukoita ja kaavioita.
upottaa Objektin lisääminen lähdeohjelmasta kohdetiedostoon. Kun objektia kaksoisnapsautetaan kohdetiedostossa, lähdeohjelma avautuu ja objektia voidaan muokata.
vaakasuora Sivun asettaminen vaakasuoraan. Katso myös pystysuora.
vain luku Tietokoneessa jaetun levyaseman, kansion tai tiedoston attribuutti. Kohteessa olevia tiedostoja voidaan vain lukea. Niitä ei voi muokata.
valintaikkuna Ruutu, jossa näytetään lisäasetuksia, kun komento valitaan valikosta.
valintaruutu Harmaa vinoviiva tai pisteviiva objektin ympätyillä, joka ilmaisee, että objekti on valittu. Objektia voidaan siirtää vetämällä hiiren avulla.
vapaamerkki Erityinen merkki, jota voidaan käyttää muiden merkkien sijalla. Tähti (*) voi olla yhden tai usean merkin sijalla, kysymysmerkki voi olla yhden merkin sijalla.
vedä-ja-pudota Tekniikka, jonka avulla voidaan nopeasti siirtää tai kopioida joukko tietoja tietokoneelta toiselle. Kun kohde vedetään, ensin osoitin asetetaan kohteen päälle, sitten painetaan hiiren painike alas ja hiirtä siirretään. Hiiren painike vapautetaan, kun kohde on siirretty haluttuun paikkaan.
vertailuoperaattorit Tietojen etsimisen käytettävät kriteerit, joiden avulla etsitään tietoja, jotka ovat yhtä suuria, pienempiä tai suurempia kuin tietty arvo tai tietoja, joiden arvo on kahden arvon välillä.
vetäminen Hiiren painiketta pidetään alhaalla samalla kun hiirtä siirretään.
vieminen Tiedoston muuttaminen ja tallentaminen toisen ohjelman käyttöön. Katso myös tuominen.
viiteavain Kun yhdistetyssä taulukossa, joka sisältää samoja arvoja kuin ensisijaisen taulukon perusavainkentässä.
viite-eheys Sääntöjä, joita käytetään kunnollisten yhteyksien säilyttämiseen taulukoiden välillä.
viitemerkki Numero tai merkki, joka ilmaisee, että aiheesta on lisätietoja ala- tai loppuhuomautuksessa. Viitemerkit alahuomautuksia varten ovat oletuksena arabialaisia numeroita. Loppuhuomautusten viitemerkit ovat roomalaisia numeroita.
yhdistetty asiakirja Aineisto, jossa mukautetut tiedot on yhdistetty toistuvan tai vesileimatekstin kanssa.
yksi-moneen-yhteys Yhteys, jossa yhdessä taulukossa oleva tietue voidaan yhdistää yhteen tai useaan tietueeseen toisessa taulukossa.
ylätunniste Asiakirjassa jokaisen sivun yläosaan tulostettava teksti tai kuva.
älykäs leikkaa-ja-liitä-toiminto Leikkaa-ja-liitä-toiminto, joka varmistaa, että sanojen väliin tulee välilyönnit Leikkaa-ja-Liitä komentojen jälkeen.