TIETOTEKNIIKAN PERUSKÄSITTEITÄ

Tietokoneen toimintaperiaate

Tietokone on elektroninen laite, joka suunniteltiin alunperin auttamaan ihmistä laajoissa tietojenkäsittelytehtävissä. Suurin hyöty tietokoneesta onkin mahdollisuus käsitellä suuria tietomääriä nopeasti.

Tietokonejärjestelmän pääosat ovat laitteisto ja ohjelmisto. Ohjelmisto sisältää toimintaohjeet ja käskyt, joiden mukaan laitteisto toimii. Ohjelma ladataan tietokonelaitteistokeskusmuistiin, ja se toteuttaa käskyt peräkkäin yhden kerrallaan.

Toimiakseen tietokone tarvitsee sähkövirran lisäksi tietoa, joka syötetään käsiteltäväksi näppäimistön tai hiiren avulla. Tietokoneessa oleva ohjelma käsittelee tiedon, joka voidaan tulostaa näytölle tai kirjoittimelle.

Tieto tallennetaan apumuistilaitteille, kiintolevylle, levykkeille tai cd:lle.

 

Erilaisia tietokoneita

Mikrotietokoneiden jako

Intel 80x86-pohjaiset eli IBM PC -yhteensopivat mikrot

Apple Macintosh eli Mac

 

Mikrotietokoneella tarkoitetaan joko Intel-prosessorilla tai sen kloonilla varustettua PC-mikroa tai Apple Macintoshia. Näiden merkittävin ero on siinä, että PC-mikrot noudattavat ns. avointa arkkitehtuuria: useat valmistajat tekevät kaikenmerkkisissä mikroissa toimivia standardiohjelmia ja -lisälaitteita. Macin käyttäjä taas joutuu turvautumaan laitevalmistajan omiin lisä- ja laajennusosiin, jotka ovat melko kalliita.  Mac on kuitenkin hyvä ja käyttäjäystävällinen tietokone. Etenkin sen mahdollisuudet taittotyössä tai kuvan- ja äänenkäsittelyssä ovat lähes alusta lähtien olleet tasolla, johon PC on yltänyt vasta viime vuosina. Siksi ammattimaisessa multimediatuotannossa ja kustannusalalla käytetään Mac-pohjaisia järjestelmiä. Myös graafisen käyttöliittymän idea on lähtöisin Macista. 

Mac-tietokoneiden kloonien valmistus on sallittu vasta 90-luvun puolessavälissä.

Tietokoneiden luokittelu

mikrotietokoneet

työasematietokoneet

keskustietokoneet

 

Työasematietokoneet on kytketty toisiinsa verkoksi ja usein myös keskustietokoneeseen. Keskustietokone taas on suuritehoinen laite, jota käytetään päätteiden välityksellä. Jako ei kuitenkaan aina ole yksiselitteinen: työasematietokone voi toimia mikron tapaan yksinään, ja mikro puolestaan voidaan myös yhdistää verkkoon.

Sekä PC että Mac voi olla kannettava tai pöytäkone. Kannettavat mikrot ovat muutaman sentin paksuisia, A4- tai A5-kokoisia. Kannettavia mikroja nimitetään myös muistikirjamikroiksi, sylimikroiksi tai salkkumikroiksi. Kannettavaa mikroa voidaan pitää aina mukana, ja se toimii akun avulla muutaman tunnin ilman verkkovirtaa.

NC ja Net PC ovat päätteen tapaan toimivia tietokoneita, joiden odotetaan yleistyvän yrityskäytössä. NC:ssä ei ole omaa kiintolevyä, Net PC sisältää kiintolevyn.

 

PC -mikrojen jako prosessorin tyypin mukaan:

386-mikrot (Intel 80386)

486-mikrot (Intel 80486)

Pentium (Intel Pentium)

Pentium Pro (Intel Pentium Pro)

Pentium MMX (Intel MMX)

Pentium II (Intel Pentium II tai P6)

Pentium III (Intel Pentium III tai K6 III)